A Ji-king tanácsára szeretném az őszinte és az egyszerű szépségről szóló tanítást bemutatni.

22/ 5, 6 : Megszépítés/ Szépség/ Báj

"Pi" a nyugodt, tiszta szépség jele. 
Egy rózsa természetesen szép - egy ember nem! Ehhez még kell, hogy "adjon magára", hogy széppé tegye magát, s kezdve a primitív népektől egészen a magas civilizációkig megoldandó kérdés, hogyan jelenjünk meg a világban? Milyen a külsőnk? Hogyan hatunk egymásra?
 
Lélektanilag ide tartozik a jungi "persona", a külső maszk, amit egyrészt azért viselünk, hogy a külvilág elfogadjon bennünket, másrészt azért, hogy benső, valóságos lényünket elrejtsük minden olyan közösségben, amely nem szeretet-alapokra épül.
Az, hogy a "szebbik arcunkat" mutatjuk, nemcsak hazugság, de a közösségi élet legfontosabb törvénye is:
a szép, illedelmes, harmonikus nemcsak "hat", de vissza is hat ránk:
minden nő tudja, ha kifesti magát, belül is megváltozik.

A jósjel ékességet, szép színeket, eleganciát ragyogást, kedvességet és a belső rendezettség következményeképpen megjelenő külső szépséget jelent.
 Minden olyan szép, mint amikor a Nap lenyugszik a távoli hegyek mögött. Mint a napnyugtakor most is gyönyörű szép színeket látunk, de hamarosan eltűnik a szép kép, lenyugszik a nap és megváltozik minden. A hegy lábánál lévő tűz nem világít messzire, viszont fénye széppé teszi a közeli dolgokat.
 A kedvesség, figyelmesség elegendő a kisebb dolgok és feladatok elvégzéséhez, viszont ilyen módon nagyobb feladatok nem oldhatók meg.
 
A báj még nem a teljesség, noha a külső forma ezt sugallja.
"Szépítés, Siker! Kövesd utadat, de csak kis dolgokban!"
A szép, a kedves, a harmonikus is hatóképes.
Tedd széppé, harmonikussá magadat s körülményeidet.
 
Bontakoztasd ki a szépség utáni vágyadat és érzelemvilágodat, de óvakodj a túlzott idealizmustól,
 ne nézd rózsaszín szemüvegen át a világot, hanem lásd, milyen valójában.
A mai ember akkor éli át a jósjel pozitív jelentését, amikor ... fölveszi az ünneplőjét. Ami "isteni", annak öltözködnie kell! 
Egy indián is fölveszi a tolldíszét, a pap is a miseruháját - a keleti színházművészetben a jelmez feltöltése hosszadalmas külön szertartás. Ezalatt a jelmez alatt a színész lelke is "átváltozik".
A külső is szent!

5. "Őszinte szépség" : A szépség a szív őszinteségétől függ. Ha az a meggyőződés él benned, talán nem is tudatosan, hogy Te értéktelen vagy, akinek nincs mit adnia másnak, túl visszafogottan viselkedsz. Nem az számít, kinek látszol, hanem hogy ki vagy. Lelkünk valódi értékei, "kifehérített selymünk", amit életünk során gyűjtünk. Az igaz belső érték, a szív valódisága legyőzi a szégyenkezést. Új, értékes világ nyílik ki előtted. Bensőségesebb, boldogabb, mint amit eddig éltél.

6. "Egyszerű szépség" : Az igazi szépség a belső szerénység és egyszerűség külső megnyilvánulása. Légy hű önmagadhoz!
Lényeddel hatsz. A valóságoddal. Nem kell rátenni semmit. Így vagy a legszebb.

/ Forrás: Müller Péter: Jóskönyv, Mireisz László: A taoizmus és a Ji-king, Halzer Dorottya: Feng Shui Jóskönyv /
 

Népszerű bejegyzések az elmúlt héten

Népszerű bejegyzések