Ji-king a szenvedés átvállalásával kapcsolatban

 "Az igazi nagyság alulról fölfelé hat, s mindig követ valamit." 
Megelégedettséget kelt, örömteli tevékenységet. 
Lemondással, kitartással és alkalmazkodással kell tenni.

 I.

 17. KÖVETÉS
Főjelentés: A követés eszméje abból fakad, hogy az életerős és mozgékony idősebb fiú egy gyenge és vidám fiatal lánynak rendeli alá magát és követi őt. Ez egy olyan haladást eredményez, amely megelégedettséget kelt, valamint egy olyan örömmel végzett tevékenységet, amely nagy sikert és előrehaladást eredményez. Az erősnek ez az alárendelt helyzete akkor lesz sikeres, ha megingathatatlan határozottság, az alkalmazkodás és a képlékenység képességei dominálnak. Ha valaki arra vállalkozik, hogy egy gyengébbet követ és annak rendeli alá magát, akkor ezt lemondással, kitartással és alkalmazkodással kell tennie. Másfelől, minden tisztességtelen próbálkozás arra, hogy követőket szerezzünk, ellenállást idéz elő. Annak, aki igazán uralkodni akar, meg kell tanulnia szolgálni, mert csak így talál lelkes követőkre. 
Helyzet: Villám a tó közepén, a nagy intuitív erő visszafogottságára utal. Ha mások mellett elkötelezzük magunkat és hűséget fogadunk nekik, akkor nem kell aggódni azon, hogy mit kell tennünk. Nyugodtan pihenjünk és várjuk ki a cselekvés megfelelő idejét. Most a pihenés és megújulás a tennivalónk. Ahogy az élet során természetesen váltakozik a pihenés és a tevékenység időszaka, úgy kell nekünk is ezt a váltakozó ritmust alkalmaznunk magunkra. Amikor pihenni kell, akkor pihenjünk, amikor pedig a cselekvés ideje jön el, akkor pedig cselekedjünk késedelem nélkül.
Tanács:
Figyeljük meg környezetünk jeleit, melyek elárulják nekünk a helyes cselekvés módját. Tanuljuk meg értékelni mások munkáját és iránymutatásait, főleg a gyengébbekét és fogadjuk el a segítségüket. Akkor tudunk igazi sikert elérni, ha önmagunkat fékezve eleget teszünk környezetünk elvárásainak.
(Mireisz László)
II.
Minden a Természet körforgásához igazodik: a keletkezést elmúlás követi. Akkor érsz el igazi eredményeket, ha mindezt elfogadod és feleslegesen nem feszülsz a Sors ellen. Légy békeszerető és nyílt! Erődet ne fecséreld mások véleményének megváltoztatására, inkább tanulj alázatot. Erre van szükség, ha másokat akarsz vezetni, nem erőszakra, ravaszságra, mert az csak ellenállást és akadályokat szül. Teremts helyes összhangot környezeteddel. Akkor juthatsz most előbbre, ha feladod előítéleteidet és a már elavult nézeteidet.
(Halzer Dorottya)
III.
A Gerjesztő a szelíd s vidám Tó alatt.
A Követés "magasztos sikere" a kitartó szolgálatban van.
Az örömteli szolgálatban.
Ez az éntelenség mágiája. Az igazi nagyság és a hatásos szellemi cselekvés titka.
Jézus Krisztus megmosta tanítványainak lábát. Mondta is, hogy szolgálni jött - így lett Uralkodó
. Lao-ce azt mondja:"Tudni erőnkről és gyengének lenni, tudni nagyságunkról s kicsinek lenni annyi, mint birtokolni a Völgy Hatalmát. A Szellemi Ember így uralkodik."
Az igazi nagyság alulról fölfelé hat, s mindig követ valakit vagy valamit. Mindig lent van és följebb néz.
A zenész követi a karmestert, a karmester követi a zeneszerzőt, a zeneszerző követi az ihletét, az ihlet követi az isteni szépséget és harmóniát.
Ha bármelyik ponton fordítva működik, az nem művészet lesz, hanem szánalmas öntetszelgő mutatvány.
Jézus határozottan kijelentette, hogy nem "magától" cselekszik: így tett csodákat.
A követés tehát azt jelenti: Kövesd eszményedet! Kövesd magadban a többet! Kövesd az ihletedet, az álmaidat - de légy gyanakvó, amikor azt gondolod, hogy te tudsz mindent a legjobban.
Légy fölfelé nyitott! Új idők jönnek, ne húzzon vissza múlt!
S ami ugyanez: légy alkalmazkodó. Tudd, mi időszerű, hol tartanak életükkel az emberek, hol és mikor lehet őket megszólítani.
A Szui jelében fokozottan figyelj az új idők szavára.
Megérzed, mi az, ami éppen a "levegőben" van, mi az üdvös szélirány, s ha nem vagy önfejű, átérzed azt is, hogy másiknak mi a jó. Nem "parancsolva", de követve irányíthatod az eseményeket, s ez azt jelenti, hogy a legkisebb stresszel érheted el a legnagyobb eredményeket.
Az, hogy a hajós a széljárásnak megfelelően folyamatosan állít a vitorláján, nem jelenti azt, hogy céljáról levette a tekintetét.
Kövesd a célodat - s alkalmazkodj a jó szelekhez!
A békesség titka: sorsunk útjának "követése".
Megnyugodni semmi másban nem lehet, csak Isten akaratában. Úgy is hívják: sors.
Ha nem ezt éled, dúlt leszel. A zaklatottság biztos jele annak, hogy az ember nem adta át magát ennek az akaratnak. A nyugtalan szem, kapkodó kéz, sokfelé figyelő türelmetlen elme arról tanúskodik, hogy itt viadal folyik, szüntelen belső küzdelem, s nem tudni még, ki lesz a győztes.
Sorsod útján jársz, kövesd! S hogy sikerült-e, visszajelzi nyugalmad vagy nyugtalanságod. Aki a sors útján jár: nyugodt. Aki az "én-akarat" útján: zaklatott.
(Müller Péter)

Népszerű bejegyzések az elmúlt héten

Népszerű bejegyzések