VÁLTOZÁSOK KÖNYVE 

JI-KING EREDETE
 

A Ji-king eredete legendák ködébe vész. Őseredeti - "Ég előtti" - változatát Fu-hszinak, a mitikus emlékű szent király alkotásának tartják....(aki) több mint ötezer évvel ezelőtt élt. Az Égi erőkkel való közvetlen kapcsolat eredménye a Nagy Szabály ismerete volt, ami összefoglalja az Univerzumról alkotott tudást, a világos energiák (jang-csi) és sötét energiák (jin-csi) játékának szabályait. A Változások könyve, amely a változások természetével foglalkozik, erre az analógiás rendszerre épül, összefügg a taoista energiatannal. A mai napig ismeretes Ji-kinget a hagyomány szerint Ven király és később fia, Csou herceg írta le végső formában. Ven király...egy új "Ég utáni rendet" alkotott, mivel az volt a szándéka, hogy a szent tudást a mindennapi emberek számára használhatóvá tegye.  

Arra tanít, hogyan kell bölcsen élni.  

"A szív derűjét minden körülmények között megőrizni - s közben a gondolat elővigyázatos éberségét megtartani: így lehet megkülönböztetni üdvöt és bajt, s így lehet beteljesíteni a Földön mindent, ami nehéz."

Ha  a Ji-king-et kérdezed, csupán annyit mond hogyan áll éppen a Jin és Jang drámája. Egy dinamikus erőmintát mutat, olyasfélét, amilyet egy mesteri szem lát a sakkparti fekete és fehér bábuinak állása mögött. Ebből az állásból messzire lehet látni. Ahhoz, hogy egy választ megérts, analógiás érzékenységre van szükség. Ahol a sorsodban gondot érzel, megoldandó problémát, ott keletkezik erőörvény, amely a választ magához húzza. Ha kellő önismerettel rendelkezünk, lelkünket érzékennyé tesszük, a Ji-kinggel való beszélgetések során egyre többször fog bevillanni az inspiráció jól ismert "Aha!" - élménye. Aki a Ji-kinget odaadó szívvel s nyílt értelemmel használja: "segítő szellemet" kap. Az analógiás gondolkodás lényege, hogy a természeti világon túl létezik egy természetfeletti világ - ami ott megnyilvánulatlan őserő, minta, idea, az itt lent, ha megnyilvánul, sokféle számtalan formává, lénnyé, történetté válhat. Az analógia nem azt jelenti, hogy bizonyos dolgok "hasonlítanak" egymáshoz, hanem azt, hogy közös szellemi gyökerekből erednek. 

Népszerű bejegyzések az elmúlt héten

Népszerű bejegyzések