A Fehér Szív Útja
 


A tisztulás, a bűnbánat, az engesztelés útja nem más, mint a boldogságra vezető út. Sokan vágyunk a boldogságra, a testi-lelki tisztulásra. Egy békésebb, nyugodtabb, egészségesebb életre. Ez a belső vágy igazította az emberek lépteit ősidők óta a zarándokutakra, hisz a magányos vándorlás nagyban segíthet bennünket abban, hogy lelkiismeretünk hangját meghallva, az életpályánkat bölcs döntésekkel nyugodtan kiigazítsuk, megvilágosodjon az életünk. A boldogság, a testi-lelki megtisztulás utáni vágy mindenkiben ott van. Sokan ezért lépnek rá a Szent Jakab-zarándokútra, de a csíksomlyói Szűzanyához és Rómába is sokan ezért indulnak el. Állapotbeli kötelességeink sajnos sokszor nem teszik lehetővé, hogy hosszú zarándokutat vállaljunk.


Ezért szeretnénk egy nagyvárosi zarándokutat Budapest központjában kijelölni, az elcsendesedésre, eszmélődésre vágyó emberek számára. A Fehér Szív Útja, ahogyan a testi-lelki tisztulás útját nevezzük, hisszük, hogy valóban a boldogságra vezet. A pálos atyák Sziklatemplomától indul, és a Gellért-hegy oldalában a Gellért-szobrot érintve az Erzsébet hídon keresztül a Pesti Ferences Templomig tart, ahol az arra vágyók egy lelki beszélgetést, egy szent gyónást is kérhetnek a ferences testvérektől, majd szent áldozásban megpecsételhetik azt az élő új szövetséget, melyet Istennel és testvéreikkel kötöttek. Ez az út nemcsak lelki, de testi tisztulásukat is szolgálja, hisz a történelmi tájon, bent a város szívében és mégis jó, tiszta levegőn, a Gellért-hegy csendes sétányain, fent a Duna fölött bandukolsz, meg-megállsz, majd kifúvod, kiizzadod testedből a nagyváros porát, szennyét. Haladsz, és megtisztulva tisztábbá teszed a világodat is, hisz óhatatlanul elmondasz a lábad alatt elterülő nagyvárosért is egy-egy fohászt, így a szeretet, a jóság fényét gyújtva tisztább, világosabb lesz mindannyiunk élete.


Fontosnak látom kihangsúlyozni, hogy e kis könyvecskével, mely csak egy segédeszköz akar lenni a kezedben, akár a szobád csendjében, de bárhol máshol hosszan járhatod a magad tisztulásának az útját. Ne feledd: a cél nem az út, és nem is a könyv, mert a cél benned van. És az ugyanaz, mint a tékozló fiú célja: a megtérés.



Legyen a jelszavad: felkelek és Atyámhoz megyek! Jó utat kívánok.



BÖJTE CSABA ~  A Fehér Szív Útja  Helikon Kiadó, 2013 (17-20.old)

Népszerű bejegyzések az elmúlt héten

Népszerű bejegyzések