2. Az önfenntartás parancsa



Dicsőség az Atyának, a Fiúnak és a Szentléleknek! Miképpen kezdetben, most és mindörökkön örökké, ámen.
Hajtsátok uralmatok alá a földet. Boldog az az ember, aki testi, lelki és szellemi képességeit fenn tudja tartani, és azt napról napra kibontakoztatva Isten-gyermeki méltóságában szabadon élhet.


Az Isten azt akarja, hogy az ember ura legyen vágyainak, ösztöneinek, és így szabadon kiválassza legszebb álmát, és azt bölcsen megtervezve, társaival összefogva kitartó, szívós, becsületes munkával uralva a természet erőit, törvényeit, jó gazda módjára földünk adottságait szabadon felhasználva megvalósítsa azt, amiért e földre született a maga és a szerettei örömére. Létünk fenntartásáért, kibontakoztatásáért dolgozunk, vállalunk áldozatos munkát, fogunk össze társainkkal.


Uralom a kommunikáció és a közlekedés eszközeit, mindazt, ami szükséges a magam és családom, népem életének fenntartásában, kibontakoztatásában? Képzem magamat, tanulok, hogy megismerve a fizikai, technikai, gazdasági élet alapvető törvényeit, eligazodhassak e világban, hogy így ne sodródó szolgája, hanem ura legyek az életemnek? Küzdök magam és népem autonómiájáért, összefogással, szövetségkötéssel, bölcs, méltányos kiegyezéssel? Szabadon élek az elért jogaimmal?


Könyörögjünk: Urunk, Istenünk, segíts, hogy testi, lelki képességeimnek ura legyek. Ne diadalmaskodjék felettem a restség, a tunyaság, a szürke tudatlanság, a szellemi, a lelki tespedtség. Világosítsd és erősítsd meg értelmemet, hogy kibontakoztathassam és uralni tudjam mindazokat a képességeimet, amelyeket nekem adtál. Segítsd, hogy bölcsen élni tudjak ajándékaiddal, és szabadon, a jóság és a szeretet vezessen életem minden napján.


Ezért Jézus Krisztus szavaival így imádkozunk: Miatyánk, ki vagy a mennyekben, szenteltessék meg a te neved, jöjjön el a te országod, legyen meg a  te akaratod, amint a mennyben, úgy a földön is. A mi mindennapi kenyerünket add meg nekünk ma, és bocsásd meg a vétkeinket, miképpen mi is megbocsájtunk az ellenünk vétkezőknek. És ne vígy minket kísértésbe, de szabadíts meg a gonosztól, mert tiéd az ország, a hatalom és a dicsőség, mindörökké, ámen.



A boldogságra vezető parancsolatok útján tisztítsd meg jósággal szívünket, Istenünk.
 
BÖJTE CSABA  A Fehér Szív Útja Helikon Kiadó, 2013 ( 27-31. old.)


Népszerű bejegyzések az elmúlt héten

Népszerű bejegyzések