4. A tiszteletadás parancsa






Dicsőség az Atyának, a Fiúnak és a Szentléleknek! Miképpen kezdetben, most és mindörökkön örökké, ámen.


Isten nevét hiába ne vedd! Boldog az az ember, ki mindent és mindenkit tisztel, és ő maga is tiszteletben éli az életét ezen a földön.


Nemcsak Istent, de Isten minden teremtményét tisztelnünk kell akkor is, ha szomorúság, kétségbeesés, félelem vagy düh szorongat bennünket. Ahogyan mi magunk elvárjuk az emberi létünkből fakadó tiszteletet, ugyanúgy mi magunk is tisztelettel kell beszéljünk teremtőnkről, testvéreinkről, mindarról, mi körülvesz, hisz minden és mindenki a Jóisten ajándéka. Isten azt szeretné, hogy ajándékozzuk meg teremtőnket, de egymást is bizalommal, tisztelettel, és hogy erről a fölséges útról soha semmi le ne térítsen bennünket. Csodálatos a bizalom, ahogyan a nagypénteki kereszten Krisztus a lelkét tisztelettel a mennyei Atya kezébe ajánlja.


Megvan bennem ez a tisztelet Istenemmel szemben? A szavaim, cselekedeteim, gesztusaim tükrözik ezt az őszinte tiszteletet Teremtőm és a testvéreim felé? A nehézségekben, nehéz percekben, a gondok közepette is meg tudom őrizni lelkem nyugalmát, emberi méltóságomat?


Könyörögjünk: Urunk, Istenünk, annyira vágyunk arra, hogy bízzanak bennünk, hogy emberi méltóságunkat tiszteletben tartsák. Segíts minket, hogy soha semmilyen körülmények között ne sértsünk vagy bántsunk meg se szóval, se gesztussal téged, a Teremtőt, de senki mást sem a te teremtményeid, a mi testvéreink közül.



Ezért Jézus Krisztus szavaival így imádkozunk: Miatyánk, ki vagy a mennyekben, szenteltessék meg a te neved, jöjjön el a te országod, legyen meg a te akaratod, amint a mennyben, úgy a földön is. A mi mindennapi kenyerünket add meg nekünk ma, és bocsásd meg a vétkeinket, miképpen mi is megbocsájtunk az ellenünk vétkezőknek. És ne vígy minket kísértésbe, de szabadíts meg a gonosztól, mert tiéd az ország, a hatalom és a dicsőség, mindörökké, ámen.




A boldogságra vezető parancsolatok útján tisztítsd meg jósággal szívünket, Istenünk.

BÖJTE CSABA  A Fehér Szív Útja Helikon Kiadó, 2013 ( 39-43. old)
 

Népszerű bejegyzések az elmúlt héten

Népszerű bejegyzések