Rend és rendetlenség

A "Rend-rendetlenség", mint a cselekvés jellemzője


A témát az általam nagyra becsült pszichológus és író, Polcz Alaine a "Rend és rendetlenség" című kötetében járja körül, melyet "életvezetési kalauznak" szán. 
Az erdélyi születésű írónő könyveiben saját személyéről egy nehéz asszonyi sorsot megélő alkotó ember képe rajzolódik ki, aki a népi hagyományban megőrzött közösségi rendről is hiteles képet ad.
"A társadalmilag meghatározott rend kialakításának és megtartásának is igen erős a segítő hatása...krízishelyzetek elviseléséhez, áthidalásához nyújt segítséget a saját vagy a rituális közös rend megtartása.
Erdélyi kis falvakban például, amikor súlyos beteg, haldokló van a háznál, különös gonddal vigyáznak arra, hogy a házban rend és tisztaság legyen. Rendszeresen főznek és tálalnak. Arra a kérdésre, hogy miért viselkednek így, a válasz sommázó: ez a szokás, így kell csinálni. De adtak ilyen magyarázatokat is: 'hogy ne ijedjen meg a beteg', 'hogy ne féljünk mi'.
Ezt a következőképpen értelmezhetjük: a megszokott életrend látványa...mint aktivitás oldja a félelmet és a szorongást;eltereli a figyelmet és tartást ad. A rend megszokottságával segít elviselni a nehezen elviselhetőt, a bizonytalant."
"...a rend-rendetlenség, mint a cselekvés jellemzője nem önálló tulajdonság, hanem a lelkiállapot függvénye, a lelkiállapot jellegzetes kivetülése a tárgyi világra."


A forma és a lényeg

"Az egészséges, a jó rend az, amikor a tárgyak úgy vannak elhelyezve, hogy esztétikusan, természetükből adódó formai renddel, értelmesen és jól szolgálják a cselekvés célját."
"A nagyfokú rendetlenség a cselekvés céljának összezavarodása, a tárgyak elhelyezése nem szolgálja a célt, kaotikus állapotot idéz elő."


Lakásunk rendje és rendetlensége

"Természetesen a lakást csak az tudja jól beosztani, aki tudja, hogy mit akar az életben, ismeri képességeit, helyesen méri fel a körülményeit, valóra tudja váltani terveit, célkitűzéseit."
"Amikor az ember jó úton van, és meg tudja valósítani önmagát és élettervét, akkor a legrosszabb körülményekből jót is tud kicsiholni; amikor viszont zsákutcában van, rendszerint a körülményeit okolja, és mindig akadályozza valami abban, amit éppen tenni akar, vagy tennie kellene."

Küzdelem a renddel

"...az emberek többségének sajátos rendje van...amely összefügg ösztöni, érzelmi, akarati, intellektuális életével, alkati adottságaival, szerzett tapasztalataival, s ha ezt a sajátos rendet...idegen rend keresztezi, az különböző módon, de befolyásolja a saját rendet, másfelől önmagán belül is változik, megzavarodik, kialakul vagy átalakul az ember rendje, és mindez kihat a környezetében élők rendjére is. Innen adódik a rend-rendetlenség küzdelem környezetünkkel, önmagunkkal..."


Idegen rend hatása

"Rendetlenségben nehezebb végrehajtani cselekedeteinket. Valakinek meg kell csinálni és fenn kell tartani a rendet, de ez állandó munka a házban. Nemcsak fáradtság, hanem szüntelen odafigyelés is. Valakinek idejét, figyelmét, erejét kell adni a rendért, az élet kereteinek fenntartásáért. Ez lehet áldozat vagy önmegvalósítás. Vagy ki-ki a maga területén tartja a maga sajátos rendjét, és a közös területeken tartja az egyezményes közös rendet, ha egyáltalán képes erre. Úgy tűnik, a legtöbb ember képes erre, ha az élet vagy a vele együtt élők megkövetelik."

"A rend mögött életrend is van. Sőt érzelmek, és bánásmód másokkal, morál és életfelfogás, viszonyulás önmagunkhoz és a környezetünkhöz."

Van megoldás?

"...különböző rendek összeütközéséből származhat, származik a rendetlenség, míg kialakul (vagy nem) az újabb, magasabb fokú rend, ami a jól működő együtteseket foglalja magában, és ez már maga a rend-szer."

"A cél a konfliktuspontok felszámolása, a másik magatartásának megértése, a másik territóriumának tiszteletben tartása, a közös területek közös gondozása."

"...a rend puszta megtartása már önmagában is terápiásan hat a személyiségre és a közösségre - anélkül, hogy valójában tudatosodna, hogy mi is idézte elő a pozitív változást."



Uram! Azzal dicsérlek, hogy szebbé
teszem a Teremtés rám eső zugát,
Hogy fénnyel, meleggel, jóakarattal és örömmel
Töltöm meg a világomat.

Szent-Györgyi Albert: Psalmus Humanus 
 (Csillag Veronika fordítása) (részlet)


Népszerű bejegyzések az elmúlt héten

Népszerű bejegyzések