Chiara Lubich ~ A szeretet művészete
 
'EGGYÉ VÁLNI'

Szeretetté kell válni

Van, aki "szeretetből" cselekszik. Van, aki úgy cselekszik, hogy igyekszik 'szeretetté válni'. 
Aki szeretetből teszi a dolgokat, az jól csinálhatja, de például abban a hitben, hogy nagy szolgálatot tesz egy beteg testvérnek, untathatja őt fecsegésével, tanácsaival, segédkezésével, nem túl szerencsés, terhes szeretetével.
Szegényke! Magának ugyan érdemet szerez, de más hordja a terhét.
Ezért kell 'szeretetté válni'.

A mi sorsunk olyan, mint a csillagoké. Ha keringenek, vannak, ha nem keringenek, nincsenek.
 Mi akkor vagyunk - abban az értelemben, hogy nem a mi életünk, hanem Isten élete él bennünk -, 
ha nem szűnünk meg egy pillanatra sem szeretni.
A szeretet belemerít bennünket Istenbe, és Isten a Szeretet.
De a Szeretet, ami Isten: fény. És a fénynél látszik, hogy Isten Szíve szerint közeledünk-e a testvérhez és így szolgáljuk-e őt. Úgy, ahogyan a testvér kívánná, amilyennek ő álmodná, mintha nem mi lennénk mellette, hanem Jézus.

Mindent, kivéve a bűnt

Meddig kell 'eggyé válnom' minden felebarátommal, hogy szeressem, szolgáljam őt, s így előbb vagy utóbb eljussunk az egységre? A választ maga Jézus adja meg. Ő valóban eggyé vált velünk, amikor emberré lett. Megtapasztalta a fáradtságot, a szenvedést, sőt még a halált is. Mindent megtapasztalt a mi állapotunkból, kivéve a bűnt.
Így nekünk is 'eggyé kell válnunk' mindenkivel, akivel az élet jelen pillanatában találkozunk. 
Át kell élnünk aggodalmait, fájdalmait, örömeit, mindet, kivéve a bűnt.
Csak az ilyen módon megélt keresztény szereteten lesz áldás, ez lesz termékeny. És erre sokan fognak válaszolni. Így - mint a vízbe dobott kő körül terjedő hullámok - körülöttünk is ki fog tágulni azoknak a köre, akik Istent akarják Ideáljuknak.

A beszéd kockázata

Ahhoz, hogy szeressünk, először "eggyé kell válnunk" a felebarátokkal mindenben, a bűnt kivéve. 
Ez jól is van így. De nem szabad, hogy ez kifogás legyen, és emiatt ne vállaljuk a beszéd kockázatát. Vigyáznunk kell, hogy össze ne keverjük az igazi és a hamis óvatosságot, és emiatt el ne akadjunk a mindent elhárító csendnél.

Jézus természetesen eggyé vált mindenkivel. Borrá változtatta a vizet, megszaporította a kenyeret, lecsillapította a vihart, meggyógyította a betegeket, feltámasztotta a holtakat. De ezzel egy időben beszélt is. De még mennyire beszélt! Szavai szeretetet ébresztettek és gyűlöletet szítottak iránta.
Így lesz ez velünk is, de ezért nem kell hallgatnunk.
Figyeljünk jól a minket vezető belső hangra: mindig adódni fognak új lehetőségek, amikor alkalmunk lesz továbbadni ajándékunkat akár alkalmas, akár alkalmatlan - ahogy Szent Pál is mondja
 (vö. 2Tim 4,2).

A felebarát ajándék

Ha eggyé válunk a másikkal, az megnyílik, kitárul, megnyilatkozik, megmutatja önmagát, és megajándékoz bennünket akár zsidó, muzulmán vagy buddhista létéből valamivel.
Felragyogtat valamit lelkünk előtt végtelen gazdagságából, amiről még csak nem is álmodtunk.


Népszerű bejegyzések az elmúlt héten

Népszerű bejegyzések