A táplálkozás hatása a belső harmóniára

Az ajurvédikus táplálkozástudomány a vegetáriánus étrend elfogadását preferálja annak érdekében, hogy minél nagyobb belső harmóniát és  egyensúlyt érhessünk el. Ez olyan természetes táplálékok fogyasztását jelenti, amelyek a nap, a levegő, a föld és a víz együttes munkájának eredményeképpen teremnek (zöldségek gyümölcsök, hüvelyesek, diófélék, magvak stb.), illetve olyan állati eredetű táplálékokét, amelyek az állat megölése nélkül is megszerezhetők (tejtermékek).

Az ilyen alapanyagokból készült ételek a jóság minőségét képviselik.
Ezzel szemben az olyan táplálék, amely húsból (emlősök, szárnyasok), halból vagy tojásból készült, a szenvedély és a tudatlanság által dominált, mint ilyen, károsan befolyásolja az emberi test mentális folyamatait.
A kábító- és mámorítószerek fogyasztása szintén izgató hatású, szenvedélyessé, izgatottá, vagy akár eltompulttá teszi a testet és a gondolkodást. Az ilyen életmód mellett szinte természetes lesz érzékszerveink állandó elégedetlenkedése, ösztönzése.

Az ételek jellemző módon különböznek a kötőerők szerint. A jóság minőségében lévők meghosszabbítják az életet, mert táplálóak, életerővel teliek. Megtisztítják az ember létét, mert nem fűződik hozzájuk az állatok elpusztítása, s így erőt, egészséget, boldogságot és elégedettséget adnak.

Az ilyen ételek lédúsak, zsírosak, táplálóak, tiszták, s nehézség nélkül juthatunk hozzájuk.
Ezen kívül egészségesek és örömmel töltik el a szívet.
A szattvikus ételek fogyasztása sugárzó egészséget, nyugodt, kiegyensúlyozott elmét és rugalmas testet eredményez.
A jóság minőségében lévő táplálékok: gabonafélék, például a rizs, zab, kukorica, illetve árpa- és búzakenyér (teljes kiőrlésű lisztből), különféle babok, csicseriborsó, friss gyümölcsök és gyümölcslevek. A szattvikus ételek közé tartozik még a legtöbb gyümölcs, például az alma, a sárgabarack, a banán, a ribizli, a cseresznye, a datolya, a szőlő, a füge, a grapefruit, a citrom, a mandarin, a narancs, a körte, az ananász, a mazsola, a gránátalma és az eper; a különféle gumós és leveles zöldségek. mint az articsóka, a spárga, a padlizsán, a karfiol, az uborka, a sárgarépa, a zeller, a fejes saláta, a paszternák, a orsó, a burgonya, a spenót; különböző lisztes és olajos magvak,  mint például a gesztenye, a mogyoró, a kókusz, a földimogyoró, a dió, a dió. Ide tartozik még a méz, a barna cukor, az olajbogyó, a különféle csíráztatott magvak, a tejtermékek - tej, vaj, ghí (tisztított vaj), friss sajt -, valamint a gyógyteák is.
A szattvikus táplálkozás tehát lakto-vegetáriánus, azaz tejtermékeket nem nélkülöző, hús nélküli étrendet jelent. Az ezen alapanyagokból elkészített étel legyen tiszta, lágy, ízletes, s kellemes legyen elfogyasztani. A táplálék csak félig töltse meg a gyomrot. Egynegyed részét folyadékkal töltsük meg, a megmaradt egynegyedet pedig hagyjuk üresen, hogy a felszabaduló gázoknak szabad mozgást biztosítsunk).
A szenvedély minőségébe tartozó ételek túlságosan keserűek, vagy túl savanyúak, sósak, erősek, csípősek, szárazak és égetőek. Fogyasztásuk boldogtalanságot, szenvedést, és végül betegséget okoz, annak ellenére, hogy általában azonnali élvezetet nyújt a felkorbácsolt érzékeknek. A radzsaszikus ételek felborítják az elme és test közötti egyensúlyt, és a testet az elme, illetve a mentális működéseink rovására erősítik. A túl sok radzsaszikus étel fogyasztása rendkívül izgató hatású, s fokozott serkentő hatással van a testre. Felkorbácsolja a szenvedélyeket, így az elmét nyugtalanná és irányíthatatlanná teszi. Könnyen megérthetjük, hogy sok szempontból is kedvezőtlen hatású a fogyasztásuk. A radzsaszikus ételek között a retek, a rebarbara, a fokhagyma és a vöröshagyma, az erős fűszerek, a kávé, a tea, a kakaó (csokoládé), a só stb. az említésre méltó. A túl gyors evés szintén a szenvedély kötőerejének túlsúlyára utal.
A tudatlanság kötőereje által dominált tamaszikus ételek közé azok tartoznak, amelyeket a fogyasztás előtt több mint három órával főztek, amelyek ízetlenek, romlottak és rothadóak, valamint maradékokból és tisztátalan alapanyagokból készültek. Fogyasztásuk tisztátalan gondolatokat és lehangoltságot eredményez. A tamaszikus ételek rendkívül kedvezőtlenül befolyásolják a testet és az elmét is. Hatásukra az életerő megfogyatkozik a testben, a józan gondolkodás felborul, és az embert a tehetetlenség és a melankólia érzése keríti hatalmába. A szervezet betegségekkel szembeni ellenálló képessége a minimálisra csökken, s az elmét a harag, a kapzsiság, a depresszió stb. érzései borítják el. Az ételek e kategóriájába tartozik az összes húskészítmény (beleértve a tengeri élőlényeket is, pl. a kagylót, a polipot, a tengeri halakat és az ikrát), a tojás, a különféle alkoholos italok, a dohány mint élvezeti cikk, az erjesztett ételek, pl. az ecet, valamint az állott és túlérett dolgok is. A túl sok evés szintén a tamasz jele.

Forrás: Dr. Tóth Soma László: Kutatás a boldogság után
http://www.nilamani.hu/index.php?inc=cikkek&id=34&csoport_id=17

Népszerű bejegyzések az elmúlt héten

Népszerű bejegyzések