A táplálkozás hatása a belső harmóniára
Az ajurvédikus táplálkozástudomány a vegetáriánus étrend elfogadását preferálja annak érdekében, hogy minél nagyobb belső harmóniát és egyensúlyt érhessünk el. Ez olyan természetes táplálékok fogyasztását jelenti, amelyek a nap, a levegő, a föld és a víz együttes munkájának eredményeképpen teremnek (zöldségek gyümölcsök, hüvelyesek, diófélék, magvak stb.), illetve olyan állati eredetű táplálékokét, amelyek az állat megölése nélkül is megszerezhetők (tejtermékek).
Az ilyen alapanyagokból készült ételek a jóság minőségét képviselik.
Ezzel szemben az olyan táplálék, amely húsból (emlősök, szárnyasok), halból vagy tojásból készült, a szenvedély és a tudatlanság által dominált, mint ilyen, károsan befolyásolja az emberi test mentális folyamatait.
A kábító- és mámorítószerek fogyasztása szintén izgató hatású, szenvedélyessé, izgatottá, vagy akár eltompulttá teszi a testet és a gondolkodást. Az ilyen életmód mellett szinte természetes lesz érzékszerveink állandó elégedetlenkedése, ösztönzése.
Az ételek jellemző módon különböznek a kötőerők szerint. A jóság minőségében lévők meghosszabbítják az életet, mert táplálóak, életerővel teliek. Megtisztítják az ember létét, mert nem fűződik hozzájuk az állatok elpusztítása, s így erőt, egészséget, boldogságot és elégedettséget adnak.
Az ilyen ételek lédúsak, zsírosak, táplálóak, tiszták, s nehézség nélkül juthatunk hozzájuk.
Ezen kívül egészségesek és örömmel töltik el a szívet.
A szattvikus ételek fogyasztása sugárzó egészséget, nyugodt, kiegyensúlyozott elmét és rugalmas testet eredményez.
A jóság minőségében lévő táplálékok: gabonafélék, például a rizs, zab, kukorica, illetve árpa- és búzakenyér (teljes kiőrlésű lisztből), különféle babok, csicseriborsó, friss gyümölcsök és gyümölcslevek. A szattvikus ételek közé tartozik még a legtöbb gyümölcs, például az alma, a sárgabarack, a banán, a ribizli, a cseresznye, a datolya, a szőlő, a füge, a grapefruit, a citrom, a mandarin, a narancs, a körte, az ananász, a mazsola, a gránátalma és az eper; a különféle gumós és leveles zöldségek. mint az articsóka, a spárga, a padlizsán, a karfiol, az uborka, a sárgarépa, a zeller, a fejes saláta, a paszternák, a orsó, a burgonya, a spenót; különböző lisztes és olajos magvak, mint például a gesztenye, a mogyoró, a kókusz, a földimogyoró, a dió, a dió. Ide tartozik még a méz, a barna cukor, az olajbogyó, a különféle csíráztatott magvak, a tejtermékek - tej, vaj, ghí (tisztított vaj), friss sajt -, valamint a gyógyteák is.
Az ajurvédikus táplálkozástudomány a vegetáriánus étrend elfogadását preferálja annak érdekében, hogy minél nagyobb belső harmóniát és egyensúlyt érhessünk el. Ez olyan természetes táplálékok fogyasztását jelenti, amelyek a nap, a levegő, a föld és a víz együttes munkájának eredményeképpen teremnek (zöldségek gyümölcsök, hüvelyesek, diófélék, magvak stb.), illetve olyan állati eredetű táplálékokét, amelyek az állat megölése nélkül is megszerezhetők (tejtermékek).
Az ilyen alapanyagokból készült ételek a jóság minőségét képviselik.
Ezzel szemben az olyan táplálék, amely húsból (emlősök, szárnyasok), halból vagy tojásból készült, a szenvedély és a tudatlanság által dominált, mint ilyen, károsan befolyásolja az emberi test mentális folyamatait.
A kábító- és mámorítószerek fogyasztása szintén izgató hatású, szenvedélyessé, izgatottá, vagy akár eltompulttá teszi a testet és a gondolkodást. Az ilyen életmód mellett szinte természetes lesz érzékszerveink állandó elégedetlenkedése, ösztönzése.
Az ételek jellemző módon különböznek a kötőerők szerint. A jóság minőségében lévők meghosszabbítják az életet, mert táplálóak, életerővel teliek. Megtisztítják az ember létét, mert nem fűződik hozzájuk az állatok elpusztítása, s így erőt, egészséget, boldogságot és elégedettséget adnak.
Az ilyen ételek lédúsak, zsírosak, táplálóak, tiszták, s nehézség nélkül juthatunk hozzájuk.
Ezen kívül egészségesek és örömmel töltik el a szívet.
A szattvikus ételek fogyasztása sugárzó egészséget, nyugodt, kiegyensúlyozott elmét és rugalmas testet eredményez.
A jóság minőségében lévő táplálékok: gabonafélék, például a rizs, zab, kukorica, illetve árpa- és búzakenyér (teljes kiőrlésű lisztből), különféle babok, csicseriborsó, friss gyümölcsök és gyümölcslevek. A szattvikus ételek közé tartozik még a legtöbb gyümölcs, például az alma, a sárgabarack, a banán, a ribizli, a cseresznye, a datolya, a szőlő, a füge, a grapefruit, a citrom, a mandarin, a narancs, a körte, az ananász, a mazsola, a gránátalma és az eper; a különféle gumós és leveles zöldségek. mint az articsóka, a spárga, a padlizsán, a karfiol, az uborka, a sárgarépa, a zeller, a fejes saláta, a paszternák, a orsó, a burgonya, a spenót; különböző lisztes és olajos magvak, mint például a gesztenye, a mogyoró, a kókusz, a földimogyoró, a dió, a dió. Ide tartozik még a méz, a barna cukor, az olajbogyó, a különféle csíráztatott magvak, a tejtermékek - tej, vaj, ghí (tisztított vaj), friss sajt -, valamint a gyógyteák is.
A
szattvikus táplálkozás tehát lakto-vegetáriánus, azaz tejtermékeket nem
nélkülöző, hús nélküli étrendet jelent. Az ezen alapanyagokból
elkészített étel legyen tiszta, lágy, ízletes, s kellemes legyen
elfogyasztani. A táplálék csak félig töltse meg a gyomrot. Egynegyed
részét folyadékkal töltsük meg, a megmaradt egynegyedet pedig hagyjuk
üresen, hogy a felszabaduló gázoknak szabad mozgást biztosítsunk).
A
szenvedély minőségébe tartozó ételek túlságosan keserűek, vagy túl
savanyúak, sósak, erősek, csípősek, szárazak és égetőek. Fogyasztásuk
boldogtalanságot, szenvedést, és végül betegséget okoz, annak ellenére,
hogy általában azonnali élvezetet nyújt a felkorbácsolt érzékeknek. A
radzsaszikus ételek felborítják az elme és test közötti egyensúlyt, és a
testet az elme, illetve a mentális működéseink rovására erősítik. A túl
sok radzsaszikus étel fogyasztása rendkívül izgató hatású, s fokozott
serkentő hatással van a testre. Felkorbácsolja a szenvedélyeket, így az
elmét nyugtalanná és irányíthatatlanná teszi. Könnyen megérthetjük, hogy
sok szempontból is kedvezőtlen hatású a fogyasztásuk. A radzsaszikus
ételek között a retek, a rebarbara, a fokhagyma és a vöröshagyma, az
erős fűszerek, a kávé, a tea, a kakaó (csokoládé), a só stb. az
említésre méltó. A túl gyors evés szintén a
szenvedély kötőerejének túlsúlyára utal.
A
tudatlanság kötőereje által dominált tamaszikus ételek közé azok
tartoznak, amelyeket a fogyasztás előtt több mint három órával főztek,
amelyek ízetlenek, romlottak és rothadóak, valamint maradékokból és
tisztátalan alapanyagokból készültek. Fogyasztásuk tisztátalan
gondolatokat és lehangoltságot eredményez. A tamaszikus ételek rendkívül
kedvezőtlenül befolyásolják a testet és az elmét is. Hatásukra az
életerő megfogyatkozik a testben, a józan gondolkodás felborul, és az
embert a tehetetlenség és a melankólia érzése keríti hatalmába. A
szervezet betegségekkel szembeni ellenálló képessége a minimálisra
csökken, s az elmét a harag, a kapzsiság, a depresszió stb. érzései
borítják el. Az ételek e kategóriájába tartozik az összes húskészítmény
(beleértve a tengeri élőlényeket is, pl. a kagylót, a polipot, a tengeri
halakat és az ikrát), a tojás, a különféle alkoholos italok, a dohány
mint élvezeti cikk, az erjesztett ételek, pl. az ecet, valamint az
állott és túlérett dolgok is. A túl sok evés szintén a tamasz jele.
Forrás: Dr. Tóth Soma László: Kutatás a boldogság után
http://www.nilamani.hu/index. php?inc=cikkek&id=34&csoport_ id=17
Forrás: Dr. Tóth Soma László: Kutatás a boldogság után
http://www.nilamani.hu/index.